Калькулювання собівартості продукції на хлібопекарських підприємствах України

  • А. З. Дідик Львівський національний університет ім. Івана Франка, м. Львів
Ключові слова: нормативний метод, калькуляція, собівартість виготовлення продукції, стаття витрат, фактичні витрати, нормативні витрати

Анотація

З'ясовано зміст поняття калькулювання собівартості виготовлення продукції. Встановлено особливості у побудові статей калькуляції на хлібопекарських підприємствах. Досліджено особливості основних методів калькулювання. Обґрунтовано причини, згідно з якими хлібопекарські підприємства не можуть використовувати однопередільний, позамовний та попередільний методи. Визначено основні проблеми під час використання цих методів і зазначено, в яких галузях промисловості їх варто застосовувати. Розглянуто особливості однопередільного методу калькулювання собівартості і наведено приклади підприємств, де його використовують. Встановлено об'єкт калькулювання позамовного методу. Обґрунтовано використання попередільного методу на підприємствах та у виробництвах з повторюваною й однорідною масовою продукцією. Встановлено, що найоптимальнішим для хлібопекарських підприємств можна вважати нормативний метод. Наведено його основні переваги та етапи застосування. Визначено основні етапи калькулювання нормативних витрат на хлібопекарських підприємствах. З'ясовано, як визначають потребу підприємства у сировині за рік. Наведено зразок звітної калькуляції, яку використовують для розрахунку фактичної собівартості виробленої продукції після завершення звітного періоду. Її особливістю є те, що в такій калькуляції відображають водночас й втрати, які не передбачені у розрахунку планової собівартості виготовлення продукції.

Біографія автора

А. З. Дідик, Львівський національний університет ім. Івана Франка, м. Львів

аспірант, кафедра обліку і аудиту

Посилання

Holubka, Y. V., & Marton, K. Y. (2014). Method of accounting expenses and calculation of production costs at bakeries. Naukovyi visnyk Mukachivskoho derzhavnoho universytetu Ekonomichni nauky, 17(12), 114–120. [In Ukrainian].

Korolova, O. I. (2015). Problems and development prospects of production costs accounting. Ekonomika ta upravlinnia na transporti, 1, 79–90. [In Ukrainian].

Melnychuk, Y. P. (2016). Calculation of the cost of organic crop production. Ekonomika ta derzhava, 2, 87–90. [In Ukrainian].

Nikulnykova, T. H., & Mezentseva, N. M. (2015). The formation of direct material costs in the prime cost of bakery and dairy products of Kryvyi Rih enterprises in 2013. Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu, 10(3), 195–199. [In Ukrainian].

Polozhennia. (1999). Polozhennia (standart) bukhhalterskoho obliku 16 "Vytraty", zatverdzhene nakazom Ministerstva finansiv Ukrainy vid 31 hrudnia 1999, No. 318 (zi zminamy i dopovnenniamy). Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/go/z0027-00

Опубліковано
2021-09-09
Як цитувати
Дідик, А. З. (2021). Калькулювання собівартості продукції на хлібопекарських підприємствах України. Науковий вісник НЛТУ України, 31(4), 104-108. https://doi.org/10.36930/40310417