Пристигаючі та стиглі насадження сосни звичайної на ґрунтах із кристалічними породами

  • S. В. Kovalevskii Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ
  • A. V. Krol Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ
Ключові слова: лісові культури; сосна; камені; доглядові рубання

Анотація

Висвітлено особливості росту пристигаючих і стиглих насаджень сосни звичайної Житомирського Полісся в умовах свіжих суборів на ґрунтах із кристалічними породами та без них. Виявлено вплив наявності кристалічних порід у ґрунті на інтенсивність росту та розвитку окремих дерев та насаджень загалом. Проаналізовано приріст дерев за діаметром та висотою залежно від наявності каменів у ґрунті. З'ясовано, що на стадії стиглості насаджень знижується інтенсивність росту дерев за висотою, послаблюється їх приріст за діаметром. На цій стадії немає диференціації дерев. Показано, що в цьому віковому періоді зменшується приріст гілок за довжиною, тому знижується зімкненість крон у насадженнях, що супроводжується не тільки зміною трав'яних рослин у покриві з тіньовитривалих до світлолюбних, але і з'являється самосів деревних рослин. Наведено результати вивчення впливу доглядових рубань різної інтенсивності на формування крони, приріст за діаметром і висотою, а також продуктивність насаджень на ділянках стиглих і пристигаючих насаджень залежно від наявності кристалічних порід у ґрунті.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Афіліація авторів

S. В. Kovalevskii, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ

д-р с.-г. наук,професор, кафедра дендрології та лісової селекції

A. V. Krol, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ

здобувач, кафедра дендрології та лісової селекції

Посилання

Hordiienko, M. I., Maurer, V. M., & Kovalevskyi, S. B. (2000). Metodychni vkazivky do vyvchennia ta doslidzhennia lisovykh kultur [Methodological guidelines for the study and research of forest crops]. Kyiv: Vydavnychyi tsentr NAU, 103 p. [In Ukrainian].
Makarchuk, Ya. I. (2001). Produktyvnist kultur sosny zvychainoi Ovrutsko-Slovychanskoho kriazhu [Productivity of pine crops of the usual Ovruchsky – Slovychansky ridge]. Abstract of Doctoral Dissertation for Agricultural Sciences (06.03.01 – Forest Crops and Phytomelioration). Lviv, 16 p. [In Ukrainian].
Pohrebniak, P. S. (1968). Obshchee lesovodstvo [General forestry]. Moscow: Kolos, 440 p. [In Russian].
Rybak, V. O. (2004). Bioekolohichni ta lisivnychi osnovy upravlinnia produktyvnym protsesom v sosnovykh tsenozakh Ukrainskoho Polissia [Bioecological and forestry fundamentals of production process management in the pine cenosis of the Ukrainian Polissya]. Doctoral Dissertation for Agricultural Sciences (06.03.03 – Silvics and forestry). Kyiv, 36 p. [In Ukrainian].

Переглядів анотації: 459
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2018-09-27
Як цитувати
KovalevskiiS. В., & Krol, A. V. (2018). Пристигаючі та стиглі насадження сосни звичайної на ґрунтах із кристалічними породами. Науковий вісник НЛТУ України, 28(7), 9-12. https://doi.org/10.15421/40280701
Розділ
Лісове та садово-паркове господарство