СНІГОВИЙ ПОКРИВ ЯК ФАКТОР ВПЛИВУ НА ЖИТТЄДІЯЛЬНІСТЬ МИСЛИВСЬКОЇ ФАУНИ ХАРКІВЩИНИ

  • V. V. Horoshko Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва, м. Харків
Ключові слова: сніговий покрив, льодова кірка, козуля європейська, кабан, олень благородний, мисливське господарство

Анотація

Досліджено особливості формування снігового покриву і льодової кірки та їх впливу на життєдіяльність і стан мисливських тварин, а саме: кабана (Sus scrofa), оленя благородного (Cervus elaphus), козулі європейської (Capreólus capreólus) тощо. Установлено, що глибина снігового покриву та потужність льодової кірки у різних типах лісу, а також різних типах мисливських угідь неоднакова. Глибина снігового покриву залежно від умов змінювалася від 28,0 см (d = 0,22) до 53,0 см (d = 0,18), при цьому потужність льодової кірки була в межах від 0 до 2,5 см. За глибини снігового покриву понад 50 см, масової міграції тварин з мисливських господарств не виявлено. Водночас, виявлено певне концентрування козулі та оленя у сосняках, а також в інших місцях з меншим сніговим покривом та менш потужною льодовою кіркою. Як свідчать результати наших спостережень за переміщенням козулі європейської, середні та великі особини козулі здатні переміщуватися на місцях годівлі (культури дуба звичайного, вік – шість років) за глибини снігового покриву понад 50 см. З'ясовано, що за глибини снігового покриву 25-30 см козуля вже не здатна поїдати трав'яні рослини, які містяться під снігом, або озимину. У разі відсутності підгодівельних майданчиків козуля переважно переходить на гілковий корм та концентрується біля лісових культур, молодняків, де ростуть дуб, ясен звичайний, осика тощо. За результатами препарування 20 екземплярів козулі європейської виявлено 8 випадків запалення легенів, 10 випадків − пошкодження передніх та задніх кінцівок.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Афіліація автора

V. V. Horoshko, Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва, м. Харків
канд. с.-г. наук, доцент

Посилання

Dokuchaev, V. V. (1953). Nashi stepi prejde i teper. Moscow: Selshozizdatelstvo, 256 p. [in Russian].

Formozov, A. N. (1990). Snejnii pokrov v jizni mlekopitayuschih i ptic. Moscow: MGU, 420 p. [in Russian].

Mihovich, A. I. (1969). Metodika kolichestvennoi ocenki vodoreguliruyuschei roli lesa. Kyiv: Urojai, 424 p. [in Russian].

Molchanov, A. A. (1970). Gidrologicheskaya rol lesa v razlichnih prirodnih zonah SSSR. Moscow: Nauka, 324 p. [in Russian].

Nasimovich, A. A. (1955). Rol rejima snejnogo pokrova v jizni kopitnih na territorii SSSR. Moscow: AN SSSR, 240 p. [in Russian].

Rusin, N. P. (1962). Nastavlenie gidrometeorologicheskim stanciyam i postam. Leningrad: GIMIZ, 380 p. [in Russian].

Sviridenko, V. Е., Babіch, O. G., & Kirichok, L. S. (2008). Lіsіvnictvo. Kyiv: Arіstei, 126 p. [in Ukrainian]


Переглядів анотації: 555
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2017-11-03
Як цитувати
Horoshko, V. V. (2017). СНІГОВИЙ ПОКРИВ ЯК ФАКТОР ВПЛИВУ НА ЖИТТЄДІЯЛЬНІСТЬ МИСЛИВСЬКОЇ ФАУНИ ХАРКІВЩИНИ. Науковий вісник НЛТУ України, 27(6), 25-28. https://doi.org/10.15421/40270604
Розділ
Лісове та садово-паркове господарство