ОСОБЛИВОСТІ ФАУНИ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА МИСЛИВСЬКИХ УГІДЬ НА ПРИКЛАДІ ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА "УМАНСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО"

  • I.V. Kozachenko Уманський НУ садівництва, м. Умань
  • V.V. Polishchuk Уманський НУ садівництва, м. Умань
  • A.F. Balabak Уманський НУ садівництва, м. Умань
Ключові слова: фауна, лісове господарство, кабан, козуля, заєць, ревізійний період, облік, показники росту

Анотація

Наведено характеристику Уманського лісового господарства та класифікацію найпоширеніших представників його фауни. Установлено частку річного приросту основних тварин дикої фауни, зокрема і козулі, яка змінюється в середньому у межах 15 %. Аналогічні результати отримано стосовно частки річного приросту кабана, яка в середньому становить 25 %. Фактична його чисельність у господарстві – 15 особин. Оптимальна чисельність становить 21 особину. Також досліджено і виконано розрахунок чисельності зайця (з підтримуванням її на рівні "господарсько-допустимої") за роками ревізійного періоду з урахуванням щорічного вилучення 18 % та рекомендовано господарству проводити обліки зайця, з прив'язкою до розрахункової площі стації мешкання (висока чисельність за досить низького рівня біотехнії викликає деякий сумнів). Здійснено порівняльну характеристику підсумкових запланованих орієнтовних показників росту чисельності та розмірів вилучення основних видів мисливської фауни господарства на початок і кінець ревізійного періоду. Визначено чисельність основних видів мисливської фауни в господарстві, яка підтримується на рівні "господарсько-допустимої" упродовж всього ревізійного періоду, за винятком кабана.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 307
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2016-12-29
Як цитувати
Kozachenko, I., Polishchuk, V., & Balabak, A. (2016). ОСОБЛИВОСТІ ФАУНИ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА МИСЛИВСЬКИХ УГІДЬ НА ПРИКЛАДІ ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА "УМАНСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО". Науковий вісник НЛТУ України, 26(8), 96-102. https://doi.org/10.15421/40260814
Розділ
Лісове та садово-паркове господарство