Управління екологічними ризиками відходів виробництва цукру

  • І. В. Сталінська Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Харків https://orcid.org/0000-0003-4199-3793
  • О. В. Хандогіна Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, м. Харків https://orcid.org/0000-0002-1100-5267
Ключові слова: переробляння цукрового буряку, бадилля, буряковий жом, меляса, фільтраційний осад, утилізація

Анотація

Процес вирощування цукрового буряку та переробляння цукру спричиняє значний вплив на навколишнє природне середовище та призводить до виникнення цілої низки екологічних ризиків. Проаналізовано проблеми вирощування та переробляння цукрових буряків. Оцінено негативний вплив цукрового виробництва на довкілля. Проаналізовано фактори ризику цукрового виробництва на основі державного стандарту. Доведено, що головним ризиком процесу виробництва цукру є утворення великої кількості побічної продукції, біологічних відходів від технологічних процесів, тому визначення шляхів повного і раціонального використання побічних продуктів, які утворюються в процесі виробництва цукру, а також розроблення мало- і безвідходних технологій та вжиття заходів із запобігання шкідливому впливові на навколишнє природне середовище є актуальним питанням на сьогодні. Як приклад впровадження методів нейтралізації негативного впливу відходів цукрової промисловості на довкілля вибрано підприємство ПАТ "Первухінський цукровий завод". Складено технологічну схему заводу. Показано, що основними відходами на підприємстві є: бадилля, буряковий жом, фільтраційний осад та меляса (патока). Охарактеризовано методи утилізації цих відходів. З'ясовано, що бадилля цукрового буряку – це найбільш простий для утилізації продукт, тому що його можна використовувати як корм для худоби. Охарактеризовано різноманітні можливості використання, перероблення та утилізації бурякового жому. З'ясовано, що комплексне використання бурякового жому може істотно вплинути на управління екологічними ризиками та підвищити ефективність функціонування цукрової галузі. Показано, що меляса завдяки її властивостям успішно використовується як сировина для виробництва етилового спирту, харчових кислот, хлібопекарських та кормових дріжджів і як добавка до корму сільськогосподарських тварин. Запропоновано процес управління ризиками на обраному цукровому підприємстві.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Афіліація авторів

І. В. Сталінська, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Харків

канд. техн. наук, доцент, кафедра інженерної екології міст

О. В. Хандогіна, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, м. Харків

канд. екон. наук, доцент, кафедра інженерної екології міст

Посилання

Bordun, I. M., Ptashnyk, V. V., Sadova, M. M., & Chapovska, R. B. (2016). A new method of disposal of beet pulp. Sugar of Ukraine, 6-7(126-127), 45–47. [In Ukrainian].

Chernega, E., Tsyundyk, I., Mohylyanskyi, O., & Teplikh, M. (2018). Prospects for the use of by-products of sugar production. Grain Products and Mixed Fodders, 18(1), 37–43. https://doi.org/10.15673/gpmf.v18i1.892

DSTU IEC/ISO 31010:2013. (2013). Risk management. General risk assessment methods (IEC/ISO 31010:2009, IDT). Retrieved from: https://khoda.gov.ua/image/catalog/files/dstu%2031010.pdf. [In Ukrainian].

Kaab, A., Sharifi, M., Mobli, H., Nabavi-Pelesaraei, A., & Chau, K. (2019). Use of optimization techniques for energy use efficiency and environmental life cycle assessment modification in sugarcane production. Energy, vol. 181, 1290–1320. https://doi.org/10.1016/j.energy.2019.06.002

Martyniuk, A. S., & Pastukh, G. S. (2019). Current trends in the utilization of sugar production waste. Environmental sciences, 2(25), 187–190. https://doi.org/10.32846/2306-9716-2019-2-25-31

Meghana, M., & Shastri, Y. (2020). Sustainable valorization of sugar industry waste: Status, opportunities, and challenges. Bioresource Technology, vol. 303. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2020.122929

Modern trends in the use and disposal of beet pulp. (2016). Radekhiv sugar. Retrieved from: https://m.diamantsugar.com.ua/ua/articles/sychasn-napryamki-vikoristannya-ta-ytilzats-byryakovogo-zhomy. [In Ukrainian].

Pervukhin sugar factory. (2022). Information page of PJSC. Retrieved from: http://ukrsugar.com/uk/ecm/factory/view/135. [In Ukrainian].

Pipitpukdee, S., Attavanich, W., & Bejranonda, S. (2020). Climate Change Impacts on Sugarcane Production in Thailand. Atmosphere, 11(4), 408–410. https://doi.org/10.3390/atmos11040408

Rajaeifar, M. A., Hemayati, S. S., Tabatabaei, M., Aghbashlo, M., & Mahmoudi, S. B. (2019). A review on beet sugar industry with a focus on implementation of waste-to-energy strategy for power supply. Renewable and Sustainable Energy Reviews. Vol. 103, 423–442. https://doi.org/10.1016/j.rser.2018.12.056

Sugar industry. (1988). Formation and ways of using the secondary material resources of the sugar industry of the USSR. Moscow: AgniNITEIPP. Series. Sugar industry. Issue 3, 368 p.

Tokarchuk, D. M., Pryshlyak, N. V., & Palamarenko, Y. V. (2020). Prospects for using crop production waste for biogas production in Ukraine. Agroworld, 22, 51–57. https://doi.org/10.32702/2306-6792.2020.22.51

Ukrtsukor. (2021). National Association of Sugar Growers of Ukraine. Retrieved from: http://www.ukrsugar.com/uk/post/zmina-terminiv-posivnoi-cukrovih-burakiv-ak-adaptacia-do-globalnogo-poteplinna. [In Ukrainian].

Use of by-products of sugar production. (2023). National Association of Sugar Growers of Ukraine. Retrieved from: http://ukrsugar.com/uk/post/zastosuvanna-pobicnih-produktiv-virobnictva-cukru-pokrasue-biofortifikaciu-cukrovih-burakiv-na-zasolenih-gruntah-ta-zmensue-vtrati-cukru-v-melasi. [In Ukrainian].

Zinchenko, M. G., Ponomarenko, E. D., Bukatenko, N. O., & Golubkina, O. O. (2020). Anaerobic biological treatment of wastewater from sugar production. Bulletin of the National Technical University "KhPI", 2(4), 3–10. https://doi.org/10.20998/2079-0821.2020.02.01


Переглядів анотації: 120
Завантажень PDF: 246
Опубліковано
2023-02-27
Як цитувати
Сталінська, І. В., & Хандогіна, О. В. (2023). Управління екологічними ризиками відходів виробництва цукру. Науковий вісник НЛТУ України, 33(1), 39-44. https://doi.org/10.36930/40330106
Розділ
Екологія та довкілля