Експериментальні дослідження кінцевої вологості термічно модифікованої деревини ясеня
Анотація
Дослідження проведено на базі приватного підприємства "Long life wood" у термокамері власного виготовлення. За результатами експериментальних досліджень встановлено, що без кондиціювання кінцева вологість термічно обробленої деревини ясеня становить 0,6-1,4 %, що недопустимо, оскільки кінцева вологість повинна мати значення на рівні 4-5 %. Для вирішення цієї проблеми запропоновано режими кондиціювання (зволоження), запровадження яких дасть змогу підвищити кінцеву вологість термічно модифікованої деревини ясеня до необхідного рівня і, як наслідок, забезпечить стабільність форми і розмірів виробів у процесі експлуатації. Використовуючи явище розрідження від різкого зниження температури, зволоження відбувається завдяки всмоктуванню конденсату, що утворився на початкових фазах термооброблення і накопичився у спеціальних ємкостях через спеціальні зволожувальні труби. Надалі поданий конденсат миттєво перетворюється в пару, оскільки температура всередині термокамери істотно вища 100°С і створює практично стан повного насичення водяною парою в термокамері. За результатами досліджень запропоновано рекомендації стосовно тривалості кондиціювання термічно модифікованої деревини ясеня залежно від температури оброблення і товщини матеріалу.
Посилання
Andrashek, J., Maksymiv, V., Pfriem, A., Shchupakivskyy, R., Clauder, L., & Kiyko, O. (2013). Statistical simulation of wood density changes due to thermal treatment. Invitation. XXI Symposium pokroky vo vyrobe a pouziti lepidiel v drevopriemysle (adhesives in woodworking industry), (pp. 155–163), June 26–28. Zvolen, Slovakia.
Militz, H. (2002). Heat Treatment Technologies in Europe: Scientific Background and Technological State-of-Art. In: Proceedings of Conference on "Enhancing the durability of lumber and engineered wood products", February 11-13, Orlando. Forest Products Society, Madison, US.
Wahl, Antje. (2008). Wood market trends in Europe. Special publication SP-49, Vancouer.
Авторське право (c) 2018 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.