Листя видів роду ліщина як джерела цінної рослинної сировини

  • R. M. Lysiuk Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, м. Львів https://orcid.org/0000-0003-0961-2970
  • Ya. M. Shliakhta Національний університет "Львівська політехніка", м. Львів
  • V. Ya. Shliakhta Регіональний ландшафтний парк "Знесіння", м. Львів
  • R. Ye. Darmohray Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, м. Львів
  • I. V. Koval Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, м. Львів
Ключові слова: ліщина звичайна; ліщина деревовидна; фенольні сполуки; активність; застосування

Анотація

Досліджено перспективну рослинну субстанцію – листя ліщини, яке є важливим джерелом фенольних сполук і таксанів та має значний ресурсний потенціал в Україні. Екстракти природних антиоксидантів, отриманих із супутньої сировини плодів фундука, можна використовувати як нутріцевтики, харчові добавки, фармацевтичні або косметичні субстанції; таксол і таксани є відомими протираковими сполуками. Серед близько 10 видів роду Ліщина, інтродукованих у ботанічних садах та дендрологічних парках України, тільки два виявилися перспективними як у ботанічному, так і у фармацевтичному аспектах. Наведено наукові дані щодо ресурсних і морфо-біологічних характеристик ліщини звичайної та деревовидної, їх хімічного складу, фармакологічної активності; оцінено актуальний стан й перспективи медичного застосування. Проведено порівняльний аналіз еколого-фітоценотичних особливостей ліщини звичайної та ліщини деревовидної, актуального стану і перспектив інтродукції цих видів в Україні. Представлені наукові дані щодо багатого хімічного складу та фармакологічної активності листя ліщини свідчать про перспективність подальших досліджень цього виду лікарської рослинної сировини та можна їх використати для оптимізації їх застосування у разі серцево-судинних, гастроентерологічних та урологічних захворювань та опрацювання критеріїв стандартизації для цих рослинних субстанцій.

Біографії авторів

R. M. Lysiuk, Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, м. Львів

асистент, кафедра фармакогнозії і ботаніки

Ya. M. Shliakhta, Національний університет "Львівська політехніка", м. Львів

канд. с.-г. наук, доцент

V. Ya. Shliakhta, Регіональний ландшафтний парк "Знесіння", м. Львів

дендролог-паркознавець

R. Ye. Darmohray, Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, м. Львів

канд. фармац. наук, доцент, завідувач кафедри фармакогнозії і ботаніки

I. V. Koval, Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, м. Львів

студентка фармацевтичного факультету

Посилання

Amaral, J. S., Valentao, P., Andrade, P. B., Martins, R. C., & Seabra, R. M. (2010). Phenolic composition of hazelnut leaves: Influence of cultivar, geographical origin and ripening stage. Scientia Horticulturae, 126, 306–313. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2010.07.026
Belgard, A. L. (Ed.). (1984). Opredilitel rastenii lesov USSR. Kyiv: Vishha shkola. Golovnoe izd-vo, 343 p. [In Russian].
Benov, L., & Georgiev, N. (1994). The antioxidant activity of flavonoids isolated from Corylus colurna. Phytotherapy Res, 8, 92–94. https://doi.org/10.1002/ptr.2650080208
Bestoso, F., Ottaggio, L., Armirotti, A., Balbi, A., Damonte, G., Degan, P., Mazzei, M., Cavalli, F., Ledda, B., & Miele, M. (2006). In vitro cell cultures obtained from different explants of Corylus avellana produce taxol and taxanes. BMC Biotechnol, 6(45), 123–128. https://doi.org/10.1186/1472-6750-6-45
Blyznyuk, N., Prokopenko, Y., & Gergiyants, V. (2016). Development of methods for determination of phenolic acids and flavonoids in capsules containing Corylus avellana L. dry extract. Journal ScienceRise, 2,4(19), 18–22. https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.61495
Ceylan, O., Sahin, M. D., & Avaz, S. (2013). Antibacterial activity of Corylus colurna L. (Betulaceae) and Prunus divaricata Ledep. subsp. divaricata (Rosaceae) from Usak, Turkey. Bulg J Agric Sci, 19, 1204–1207.
Efremov, A. P., & Shreter, A. I. (1996). Travnik dlia muzhchin. Moscow: Asadal, 352 p. [In Russian].
Fraisse, D., Carnat, A., Carnat, A. P., & Lamaison, J. L. (1999). Standardization of the hazel leaf. Annales Pharmaceutiques Francaises, 57, 406–409.
Gallego Palacios. (2015). A. Corylus avellana: a new biotechnological source of anticancer agents. Doct. Diss. Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, 246 p.
Harna, S. V., Vladymyrova, I. M., Burd, N. B., et al. (2016). Suchasna fitoterapiia. Kharkiv: Publishing "Drukarnia Madryd", 580 p. [In Ukrainian].
Hrodzinskyi, A. M. (Ed.). (1992). Likarski roslyny: Entsyklopedychnyi dovidnyk. Kyiv: Vydavnytstvo "Ukrainska Entsyklopediia" im. M. P. Bazhana, Ukrainskyi vyrobnycho-komertsiinyi tsentr "Olimp", 544 p. [In Ukrainian].
Iusifova, D. Iu., Maloshtan, L. N., & Shatalova, O. M. (2014). Farmakologicheskoe izuchenie ekstrakta iz listev leshhiny obyknovennoi na modeli tromboflebita peryferycheskykh sosudov ukha krolyka. Ukrainskyi biofarmatsevtychnyi zhurnal, 6(35), 47–50. [In Russian].
Kalenichenko, A. S., & Maloshtan, L. N. (2016). Skriningovoe issledovanie antikoaguliantnoi, membranostabiliziruiushhei i protivovospalitelnoi aktivnosti gustogo ekstrakta iz listev leshhiny obyknovennoi. Farmakologiia ta likarska toksikologiia, 2(48), 43–48. [In Russian].
Khvorost, O. P. (2006). Farmakognostichne vivchennia roslin poriadku berezotcviti ta otrimannia novikh biologichno aktivnikh substantcii riznoi spriamovanosti dii. Abstract of Doctoral Dissertation for Pharmaceutical Sciences. Kharkiv, 34 p. [In Russian].
Kokhno, M. A. (Ed.), Parkhomenko, L. I., Zarubenko, A. U., et al. (2002). Dendroflora Ukrainy. Dykorosli y kultyvovani dereva i kushchi. (Part 1). Kyiv: Fitosotsiotsentr, 448 p. [In Ukrainian].
Kosenko, I. S. (2002). Lishchyny v Ukraini. Kyiv: Akademperiodyka, 266 p. [In Ukrainian].
Kutsenko, S. A., & Ruban, O. A. (2013). Doslidzhennia pokaznykiv yakosti likarskoi roslynnoi syrovyny nastoiky "Venoton". Ukrainskyi zhurnal klinichnoi ta laboratornoi medytsyny, 8(2), 49–51. [In Ukrainian].
Lysiuk, R. M., & Shliakhta, Ya. M. (2014). Tsiliushchi derevni roslyny, (pp. 155–156). Kyiv: Znannia, 260 p. [In Ukrainian].
Mota Ana H. (2016). A Review of Medicinal Plants Used in Therapy of Cardiovascular Diseases. International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research, 8(4), 572–591.
Movsumov, I. S., Iusifova, D. Iu., & Garaev, E. A. (2013). Biologicheski aktivnye veshhestva Corylus avellana L., proizrastaiushhei v Azerbaidzhane. Khimiia rastit. syria, 4, 259–261. [In Russian].
Oliveira, I., Sousa, A., Valentao, P., Andrade, P. B., Ferreira, I. C. F. R., Ferreres, F., Bento, A., Seabra, R., Estevinho, L., & Pereira, J. A. (2007). Hazel (Corylus avellana L.) leaves as source of antimicrobial and antioxidative compounds. Food Chem., 105, 1018–1025. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.04.059
Olshanskyi, I. H. (2014). Pidrodyna Coryloideae J. D. Hooker (Betulaceae) u flori Ukrainy. (Part 1). Visnyk Luhanskoho Natsionalnoho Universytetu imeni Tarasa Shevchenka. Biolohichni nauky, 12(295), 62–74. [In Ukrainian].
Ottaggio, L., Bestoso, F., Armirotti, A., Balbi, A., Damonte, G., Mazzei, M., Sancandi, M., & Miele, M. (2008). Taxanes from Shells and Leaves of Corylus avellana. J. Nat. Prod, 71, 58–60. https://doi.org/10.1021/np0704046
Petkov, V. (Ed.). (1988). Sovremennaia fitoterapiia. Sofia: Meditcina i fizkultura, 504 p. [In Russian].
Popova, N. V., & Litvinenko, V. I. (2008). Lekarstvennye rasteniia mirovoi flory. Kharkiv: SPDFO, 510 p. [In Russian].
Radev, S., Georgiev, N., Tzaneva, M., & Sokolova, K. (1997). The hepatoprotective effects of flavonoids isolated from Corylus colurna. Bulg Med, 5, 13–15.
Riethmüller, E. (2016). Recovery of new diarylheptanoid sources in Betulaceae. Characterisation of the phenolic profile of Corylus species by HPLC-ESI-MS methods. Ph.D. Dissertation. Budapest, 147 p.
Rusu, M. A., Bucur, N., Puica, C., & Tamas, M. (1999). Effects of Corylus avellana in Acetaminophen and CCl4 Induced Toxicosis. Phytother. Res. 13, 120–123.
Rusu, M. A., Tamas, M., Puica, C., Roman, Ioana, & Sabadas, Mihaela. (2005). The Hepatoprotective Action of Ten Herbal Extracts in CCl4 Intoxicated Liver. Phytother. Res., 19, 744–749. https://doi.org/10.1002/ptr.1625
Shahidi, F., Alasalvar, C., & Liyana-Pathirana, C. M. (2007). Antioxidant phytochemicals in hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut byproducts. J. Agric. Food Chem. 55, 3232–13232. https://doi.org/10.1021/jf062472o
Szentmihályi, K., Marczal, G., & Then, M. (2006). Medicinal plants in view of trace elements. Thaiszia. J. Bot., Košice, 16, 99–107.
Takhtajan, A. L. (2009). Flowering Plants, (2nd ed.). New York: Springer, 871 p.
Zhyla, A. S., & Huz, M. M. (2011). Potentsial nasinnoi bazy lishchyny derevovydnoi na terytorii lisostepovoi zony Ukrainy. Scientific Bulletin of UNFU, 21(4), 50–54. [In Ukrainian].
Zhyla, A. S., & Huz, M. M. (2012). Vyroshchuvannia lishchyny derevovydnoi. Praktychni rekomendatsii. Lviv: NLTU Ukrainy, 32 p. [In Ukrainian].
Опубліковано
2018-10-25
Як цитувати
Lysiuk, R. M., Shliakhta, Y. M., Shliakhta, V. Y., Darmohray, R. Y., & Koval, I. V. (2018). Листя видів роду ліщина як джерела цінної рослинної сировини. Науковий вісник НЛТУ України, 28(8), 51-55. https://doi.org/10.15421/40280810
Розділ
Лісове та садово-паркове господарство