Вплив лісу на нагромадження і танення снігу в горах

  • O. Ye. Oshurkevych-Pankivska Національний лісотехнічний університет України, м. Львів
  • Yu. I. Pankivskyi Національний лісотехнічний університет України, м. Львів
Ключові слова: весняні водопілля; зимові паводки; запаси води в снігу; об'єм поверхневого стоку паводка; об'єм поверхневого стоку водопілля; тривалість паводка; тривалість водопілля

Анотація

На основі даних про витрати води, товщину снігового покриву і запаси води в снігу за період з 1981 по 1994 рр. для одинадцяти водозборів річок північного мегасхилу Українських Карпат (басейн річки Дністер) побудовано суміщені гідрографи стоку води і запасів води в снігу. На отриманих графіках виділено зимові паводки і весняні водопілля, для кожного з яких визначено: тривалість, запас води в снігу на початок сніготанення, об'єм поверхневого і ґрунтового стоку. На основі результатів розрахунків та морфометричних характеристик водозборів, а саме: стрімкості схилів, висоти н.р.м., лісистості, проаналізовано вплив лісових насаджень на нагромадження снігу, тривалість та об'єми поверхневого стоку зимових паводків та весняних водопіль. Встановлено, що, порівняно з метеорологічними умовами і рельєфом місцевості, лісистість має менший вплив на формування снігового покриву, проте максимальні товщини снігового покриву простежено за лісистості водозбору в діапазоні 40–60 %; максимальний прояв стокорегулювальних можливостей лісу під час формування зимових паводків спостережено за снігозапасів понад 41 мм і проявляється у збільшенні тривалості паводків на 5–17 днів; максимальний прояв стокорегулювальних можливостей лісу під час весняних водопіль спостережено за снігозапасів понад 61 мм і проявляється у зменшенні об'єму поверхневого стоку водопілля у 1,1–1,3 раза.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Афіліація авторів

O. Ye. Oshurkevych-Pankivska, Національний лісотехнічний університет України, м. Львів

канд. с.-г. наук, ст. викладач, кафедра екології

Yu. I. Pankivskyi, Національний лісотехнічний університет України, м. Львів

канд. ф.-м. наук, доцент, кафедра екології

Посилання

Chubatyi, O. V. (1968). Zakhysna rol karpatskykh lisiv. Uzhhorod: Karpaty. 137 p. [In Ukrainian].
Dubakh, A. D. (1951). Les – kak hydrolohycheskyi faktor. Moscow-Leningrad: Hoslesbumyzdat. 375 p. [In Russian].
Kulchitckii-Zhigailo, I. Ye. (2008). Lis i poveni: chi vse tak prosto? Dzerkalo tizhnia, 32. [In Ukrainian].
Kulchitckii-Zhigailo, I. Ye., & Oshurkevich, O. Ye. (2007). Vpliv lisu na formuvannia zimovikh pavodkiv u Beskidakh. Scientific Bulletin of UNFU, 17(1), 23–28. [In Ukrainian].
Molchanov, A. A. (1970). Gidrologicheskaia rol lesa v razlichnykh prirodnykh zonakh SSSR. Gidrologicheskie issledovaniia v lesu. Moscow: Nauka. 359 p. [In Russian].
Subbotin, A. I. (1986). Stok talykh i dozhdevykh vod. (Po eksperimentalnym dannym). Moscow: Gidrometeoizdat. 319 p. [In Russian].

Переглядів анотації: 210
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2018-05-31
Як цитувати
Oshurkevych-Pankivska, O. Y., & Pankivskyi, Y. I. (2018). Вплив лісу на нагромадження і танення снігу в горах. Науковий вісник НЛТУ України, 28(5), 31-34. https://doi.org/10.15421/40280506
Розділ
Лісове та садово-паркове господарство