АНАЛІЗ ЕКОЛОГІЧНОГО СЛІДУ ОСНОВНИХ ТИПІВ ХАРЧУВАННЯ

  • М. М. Radomska Національний авіаційний університет, м. Київ
  • T. V. Strava Національний авіаційний університет, м. Київ
  • O. A. Kolotylo Національний авіаційний університет, м. Київ
Ключові слова: біопродуктивність; вплив сільського господарства на навколишнє середовище; трофічний рівень людини; екологічний варто раціону; втрата продуктів харчування

Анотація

Розглянуто проблеми формування впливів сільськогосподарського виробництва на навколишнє середовище з урахуванням основних типів харчування населення. Висвітлено основні наукові дані щодо екологічного сліду харчування людини. Проаналізовано основні типи раціону, притаманного людям на сучасному етапі, та їх особливості в Україні. Встановлено, що максимальний вплив на довкілля пов'язаний з виробництвом продуктів харчування тваринного походження. Досліджено режим харчування серед студентської молоді та виявлено переважання дієти, багатої на м'ясні продукти у поєднанні з низькою увагою до питань екологічності всіх груп харчових товарів. За результатами дослідження встановлено низьку мотивацію до зміни типів харчування на більш збалансовані. З'ясовано, що за таких умов освітні та адміністративні зусилля потрібно спрямувати на скорочення втрат харчової продукції під час її реалізації та споживання. Розглянуто перспективи скорочення впливів на довкілля у сільськогосподарському секторі завдяки переходу на раціон харчування з більшою часткою продуктів рослинного походження. Виявлено основні проблеми на шляху реалізації цієї ініціативи в Україні. Запропоновано основні напрями пропагандистської роботи щодо впровадження у культурі харчування поведінкових схем, що сприяють скороченню навантаження на навколишнє середовище.

Біографії авторів

М. М. Radomska, Національний авіаційний університет, м. Київ

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри екології

T. V. Strava, Національний авіаційний університет, м. Київ

магістрант кафедри екології

O. A. Kolotylo, Національний авіаційний університет, м. Київ

студент кафедри екології

Посилання

Bezusov, A. T., Nikitchina, T. I., Pavlovsky, S. M., Salavelis, A. D., & Tkachenko, N. A. (2015). Povnotsinne kharchuvannya: innovatsiyni aspekty tekhnolohiyi enerhoefektyvnoho vyrobnytstva, zberihannya ta marketynhu. [Full nutrition: innovative aspects of energy efficient production, storage and marketing technology]. Kharkiv: Kharkiv State University of Food and Trade. [in Ukrainian].
Bonhommeau, S. (2013). Eating up the World's food web and the human trophic level. Arizona State University.
Chapin, S. F., Matson, P. A., & Mooney, H. A. (2002). Principles of Terrestrial Ecosystem Ecology. New York: Springer.
Ciati, R., & Runini, L. (2012). Double pyramid: healthy food for people and sustainable for planet. Parma, Italy: Barilla center for food & nutrition.
Gerbens-Leenes, P., & Nonhebel, S. (2002). Consumption patterns and their effects on land required for food. Ecol. Econ, 42,185–199.
Lindeman, R. L. (1942). The trophic-dynamic aspects of ecology. Ecology, 23, 399–418.
Mardar, M. R. (2015). Formuvannya spozhyvchykh perevah do funktsionalʹnykh produktiv kharchuvannya na osnovi marketynhovykh doslidzhenʹ [Formation of consumer preferences for functional foods based on marketing research]. Economy of the Food Industry, 1(25), 19–25.
Pimentel, D., & Pimentel, M. (2003). Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment. The American Journal of Clinical Nutrition, 78(3), 660–663. https://doi.org/10.1093/ajcn/78.3.660S
Popp, A., Lotze-Campen, H., & Bodirsky, B. (2010). Food consumption, diet shifts and associated non-CO2 greenhouse gases from agricultural production. Global Environmental Change, 20(3), 451–462.
Rees, W. E. (1992). Ecological footprints and appropriated carrying capacity: what urban economics leaves out. Environment and Urbanisation, 4(2), 121–130. https://doi.org/10.1177/095624789200400212
Steinfeld, H., Gerber, P., Wassenaar, T., Castel, V., Rosales, M. & de Haan, C. (2006). Livestocks long shadow: Environmental issues and options. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations.
Temme, E. H., van der Voet, H., Thissen, J. T., Verkaik-Kloosterman, J., van Donkersgoed, G., & Nonhebel, S. (2013). Replacement of meat and dairy by plant-derived foods: estimated effects on land use, iron and SFA intakes in young Dutch adult females. Public Health Nutr., 16(10), 1900–1907. https://doi.org/10.1017/S1368980013000232
Tukker, A., Goldbohm, R. A., de Koning, A., Verheijden, M., Kleijn, R., Wolf, O., Pérez-Domínguez, I., & Rueda-Cantuche, J. M. (2011). Environmental impacts of changes to healthier diets in Europe. Ecol. Econ, 70(10), 1776–1788.
https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2011.05.001
Wackernagel, M. (1994). Ecological Footprint and Appropriated Carrying Capacity: A Tool for Planning Toward Sustainability. Vancouver, Canada: School of Community and Regional Planning, The University of British Columbia.
WWF. (2016). Living Planet Report 2016. Risk and resilience in a new era. Gland, Switzerland: WWF International.
Опубліковано
2018-03-29
Як цитувати
RadomskaМ. М., Strava, T. V., & Kolotylo, O. A. (2018). АНАЛІЗ ЕКОЛОГІЧНОГО СЛІДУ ОСНОВНИХ ТИПІВ ХАРЧУВАННЯ. Науковий вісник НЛТУ України, 28(2), 86-90. https://doi.org/10.15421/40280216
Розділ
Екологія та довкілля