Гендерна сегрегація – стереотип та проблема сучасного розвитку вітчизняного ринку праці

  • I. V. Angelko Національний університет "Львівська політехніка", м. Львів
  • G. A. Lech Національний лісотехнічний університет України, м. Львів
  • L. V. Ribun Національний лісотехнічний університет України, м. Львів
Ключові слова: ринок праці; гендерна стратегія; зайнятість; працевлаштування; безробіття; сегрегаційні форми; горизонтальна та вертикальна сегрегація

Анотація

Висвітлено основні аспекти гендерної сегрегації, визначено основні форми її поширення, чинники і причини існування на вітчизняному ринку праці. З'ясовано, що гендерна сегрегація певною мірою відображає нерівномірний розподіл працівників однієї статі між різними видами трудової діяльності на ринку праці та у сфері зайнятості, створюючи цим самим нерівномірність наповнення певного професійного середовища чоловіками та жінками. Встановлено, що існування та поширення гендерної сегрегації пов'язане з наявністю низки суспільних стереотипів щодо використання та застосування праці жінок і чоловіків у різних сферах та галузях трудової діяльності. Визначено, що гендерна сегрегація – це стереотип та проблема, яка притаманна сучасному розвитку вітчизняного ринку праці щодо зайняття жінками та чоловіками певної ніші у професійній чи галузевій піраміді. Установлено, що для вітчизняного ринку праці важливим є питання впровадження дієвих заходів, що сприятимуть зміні суспільних стереотипів стосовно гендерного розподілу якості, рівня зайнятості та заробітної плати осіб двох статей. З'ясовано, що становище жінок на ринку праці України є менш сприятливим, ніж у чоловіків, насамперед через дію ринкового конкурентного механізму, наявність прямих бар'єрів для їх зайнятості, і як не дивно, репродуктивну функцію. Доведено, що на ринку праці України одночасно присутні стереотипи становища і поведінки, які дають змогу зберігати діючі механізми гендерної сегрегації, і наявність яких не дає змоги жінкам займати на рівні з чоловіками однакове становище.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Афіліація авторів

I. V. Angelko, Національний університет "Львівська політехніка", м. Львів

канд. екон. наук, доцент

G. A. Lech, Національний лісотехнічний університет України, м. Львів

канд. екон. наук, доцент, кафедра економічної теорії

L. V. Ribun, Національний лісотехнічний університет України, м. Львів

канд. екон. наук, доцент, завідувач кафедри економічної теорії

Посилання

Interviu. (2016). Pro stereotypy na rynku pratsi, samodyskryminatsiiu, yak vykhovaty zhinok-lideriv ta chomu cholovikam platiat bilshe: interviu z sotsiolohyneiu Tamaroiu Martseniuk. The Point: onlain-zhurnal. Retrieved from: https://thepoint.rabota.ua/pro-stereotypnyy-rynok-pratsi-samodyskrymnatsiyu-yak-vyhovaty-zhinok-lideriv-ta-chomu-cholovikam-platyat-bilshe-intervyu-z-sotsiolohyneyu-tamaroyu-martsenyuk/. [In Ukrainian].
Ivashchenko, O. V., & Lobodynska, O. M. (2013). Henderna sehrehatsiia chy henderna asymetriia na rynku pratsi: teoretychni zasady ta empirychni proiavy pry pratsevlashtuvanni v Ukraini. Ukrainskyi sotsium, 1(44), 43–62. [In Ukrainian].
Rynok pratsi. (2018). Retrieved from: http://www.ukrstat.gov.ua/. [In Ukrainian].
Statystyka. (2017). Demohrafichna ta sotsialna statystyka. Retrieved from: http://www.ukrstat.gov.ua/. [In Ukrainian].
Tsentr Razumkova. (2016). Henderna rivnist i rozvytok: pohliad u konteksti Yevropeiskoi stratehii Ukrainy. Retrieved from: http://www.razumkov.org.ua/upload/Gender-FINAL-S.pdf. [In Ukrainian].

Переглядів анотації: 1716
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2018-10-25
Як цитувати
Angelko, I. V., Lech, G. A., & Ribun, L. V. (2018). Гендерна сегрегація – стереотип та проблема сучасного розвитку вітчизняного ринку праці. Науковий вісник НЛТУ України, 28(9), 31-34. https://doi.org/10.15421/40280905