СЕЗОННА ДИНАМІКА КОНСОРТИВНИХ ЗВ'ЯЗКІВ ПТАХІВ У ЧИСТИХ ДУБОВИХ І ГРАБОВО-ДУБОВИХ НАСАДЖЕННЯХ ЦЕНТРАЛЬНОГО ПОЛІССЯ - Klymchuk, O.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено сезонні зміни консортивних зв'язків птахів з дубом звичайним у чистих дубових і грабово-дубових насадженнях в умовах Центрального Полісся. Всього виявлено 20 видів птахів-консортів дуба звичайного. Домінуючими видами функціональної взаємодії є топічні зв'язки в усі пори року. Основними проявами топічних зв'язків є відтворення акустичних сигналів та поза готовності. Найбільшу кількість топічних зв'язків виявили домінуючі орнітоконсорти. Фабричні зв'язки зафіксовано тільки у весняно-літній період, а форичних зв'язків не виявлено. У топоморфічній структурі домінуючими є дріміобіонти, у клімаморфічній – річні види. Панівною серед топоморф є група зоофагів.