СЕЗОННА ДИНАМІКА КОНСОРТИВНИХ ЗВ'ЯЗКІВ ПТАХІВ ЗІ СОСНОЮ ЗВИЧАЙНОЮ У БЕРЕЗОВО-СОСНОВИХ НАСАДЖЕННЯХ ЦЕНТРАЛЬНОГО ПОЛІССЯ - Klymchuk, O.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено сезонні зміни консортивних зв'язків птахів зі сосною звичайною у березово-соснових насадженнях в умовах Центрального Полісся. Всього виявлено двадцять чотири види птахів-консортів сосни звичайної. Домінуючими видами функціональної взаємодії є топічні зв'язки в усі пори року, хоча взимку їх частка зменшується на користь трофічних зв'язків. Фабричні зв'язки зафіксовано тільки у весняно-літній період, а форичних зв'язків не виявлено взагалі. У топоморфічній структурі домінуючими є дріміобіонти, у клімаморфічній – річні види. Склад трофоморф є повноцінним, панівною групою є зоофаги.