ПРИРОДНЕ ПОНОВЛЕННЯ НАСАДЖЕНЬ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ (PINUS SYLVESTRIS L.), ПРОЙДЕНИХ НИЗОВИМИ ПОЖЕЖАМИ У РЕГІОНІ ЦЕНТРАЛЬНОГО ПОЛІССЯ УКРАЇНИ - Gumenyuk, V.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено постпірогенне природне поновлення у соснових насадженнях Поліського природного заповідника після низових пожеж різної інтенсивності. Встановлено залежність кількості поновлення сосни звичайної від середнього віку насадження. Проаналізовано трапляння, вікову і висотну структуру підросту та характер його розміщення на площі. Виявлено залежність показника життєздатності природного поновлення видів едифікаторів на горільнику і контролі від його віку та типу лісорослинних умов. Встановлено, що низові пожежі середньої і сильної інтенсивності сприяють поновленню сосни у типах лісорослинних умов А1 та В2-3.