МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ НАДЗЕМНОЇ МОРТМАСИ СОСНОВИХ НАСАДЖЕНЬ - Avramchuk, O.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проаналізовано існуючі методик для дослідження компонентів мортмаси лісових насаджень. Представлено методичні особливості дослідження мортмаси соснових насаджень у польових та камеральних умовах. Висвітлено теоретичні аспекти класифікації мортмаси у соснових насадженнях за компонентами та класами деструкції. Наведено морфологічну характеристику компонентів мортмаси насаджень сосни звичайної І-V класів деструкції. Здійснено поділ сухостійних дерев на І-ІІ класи деструкції, а мортмасу деревної ламані та опаду грубих гілок на І-V класи деструкції. Наведено особливості визначення якісних показників компонентів мортмаси.