ВІТРОВАЛИ І СНІГОЛАМИ У ГРАБОВИХ БУЧИНАХ ЗАКАРПАТТЯ - Blystiv, V.I.; Olijnyk, V.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Розглянуто показники вітровалів у буковому та ялиновому поясах Карпат. Оцінено їх поширення у висотній смузі грабових бучин. Наведено рангування лісотвірних порід букового поясу за ступенем посилення їх вітростійкості. Охарактеризовано особливості виникнення вітровальних ситуацій у басейні річки Латориця залежно від експозиції і крутизни схилів та висоти місцевості. Висвітлено процеси формування сніголамів. Запропоновано заходи щодо посилення стійкості букових лісів шляхом відтворення корінних деревостанів та впровадження системи противітровального їх захисту.