ДИНАМІКА СКЛАДУ МІШАНИХ ЯЛИЦЕВИХ ДЕРЕВОСТАНІВ БАСЕЙНУ РІЧОК ЛУКВА І ЛІМНИЦЯ - Kolyadzhyn, I.F. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Простежено динаміку складу мішаних ялицевих деревостанів у 7 масивах вологої буково-смерекової суяличини Передкарпаття протягом 45 років – від 1967 до 2012 р. На місці післявоєнних зрубів утворилися природні двоярусні лісостани у віці 35-50 років з перевагою у складі ялини (60-80 %). Бук, внаслідок надмірного зволоження ґрунтів, знаходиться тільки у підрості. Після інтенсивних санітарних рубок протягом наступних 30-35 років сформувалися насадження із значною участю, а частіше з перевагою ялиці. Оптимальні за породним складом деревостани 5-6Яц 2-3Ял 1-2Бк +Яв та 6-7Яц 1-2Ял 1-2Бк +Яв можна буде сформувати у подальшому із застосуванням вибіркових рубок або рубок переформування. У таких насадженнях можливе зрідження намету не нижче зімкненості крон 0,7. При цьому треба постійно регулювати склад деревостану, збільшуючи частку участі ялиці бука та явора, одночасно зменшуючи участь ялини.