ВПЛИВ СКЛАДУ ДЕРЕВОСТАНУ НА МІКОЛОГІЧНУ СТРУКТУРУ ҐРУНТУ - Kopiy, L.I.; Gonchar, V.M.; Kopiy, S.L.; Oliferchuk, V.P.; Kopiy, M.L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проаналізовано вплив складу деревостанів на формування структури мікроорганізмів у верхньому прошарку ґрунту. Для вивчення екологічної ролі деяких деревних порід у створенні мікологічних ценозів в умовах свіжого дубового субору Західного Полісся досліджено мікологічну структуру ґрунтів у чистому сосновому, березово-сосновому з незначною (до 10 %) домішкою берези та у березово-сосновому з домішкою берези (до 20 %) деревостанах. Зазначено, що найменшою чисельністю видів мікроміцетів характеризується ділянка з чистим сосновим деревостаном, де виділено 17 видів грибів. У верхньому прошарку ґрунту на секції 2 було визначено 20 видів мікроміцетів, а на секції 3 обліковано 26 видів грибів. Найбільшу подібність видової структури грибів зафіксовано між екотопом 2 (секція 2) та 3 (секція 3), а найбільшу відмінність – між екотопом 1 (секція 1) та 3 (секція 3). Зазначено зростання коефіцієнта Шенона і зменшення індексу Сімпсона видового різноманіття грибів на ділянках із збільшенням у складі соснових деревостанів листяних порід.