РОЗПОДІЛ ПОТЕНЦІАЛУ ТА ФУНКЦІЇ РОЗПОДІЛУ ЕЛЕКТРОНІВ ЗА ЕНЕРГІЯМИ В ПОДВІЙНОМУ ШАРІ У ПЛАЗМІ РТУТНОГО РОЗРЯДУ - Huseynov, T.K. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено подвійний шар у ртутній плазмі розряду методом зондової діагностики. Для отримання вольт-амперної характеристики методом зондової діагностики в плазму вводили два однакових зонди, розташовані на відстані один від одного таким чином, щоб зміни параметрів плазми були однаковими в точках розташування цих зондів, при цьому один зонд не збурював призондовий шар іншого. За поперечної зміни позитивного стовпа утворюється подвійний шар. В області подвійних шарів електрони прискорюються й утворюють пучок. Після проходження електронів через подвійний шар, на анодному боці на відстані кількох сантиметрів від подвійного шару пучок швидко розсіюється, хоча розподіл електронів зберігає характер напруженості уздовж усієї анодної плазми. Це свідчить про інтенсивний енергообмін між електронами пучка і плазми. Вимірювання, проведені на різних рівнях потенціалу в катодній плазмі та в області подвійного шару, свідчать, що в усіх випадках, незалежно від напрямку зміни рівня потенціалу, вищим рівням відповідають нижчі концентрації електронів.