АНАЛІЗ АВТОМОБІЛЬНИХ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ ГАСІННЯ ГАЗОВИХ ФОНТАНІВ, РОЗРОБЛЕННЯ ЇХ КЛАСИФІКАЦІЇ ТА ІНДЕКСАЦІЇ - Tsebryuk, І.V.; Vinogradov, S.A.; Kalinovs'kiy, A.Ya.; Temnikov, V.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Пожежі газових фонтанів є складною надзвичайною ситуацією техногенного характеру, під час гасіння яких виникає потреба залучення великої кількості сил і засобів. Такі надзвичайні ситуації призводять до значних матеріальних та екологічних втрат, а іноді й людських жертв. При цьому для гасіння пожеж газових фонтанів у різних країнах використовують різні способи і засоби.Усі відомі засоби гасіння пожеж газових фонтанів поділено на п'ять основних груп: гасіння за допомогою доставки у факел струминного безперервного потоку вогнегасної речовини (застосування лафетних стволів, автомобілів газоводяного гасіння тощо), гасіння імпульсними установками пожежогасіння (ППП-200, Імпульс-Шторм, Fire Commander і т. ін.), застосування вибухових речовин для зриву і гасіння палаючого смолоскипа, без доставки вогнегасної речовини в зону горіння (застосування превенторів і буріння похилих свердловин) і спільне використання кількох підходів. Для кожної з груп проведено детальний аналіз всіх засобів пожежогасіння, розкрито особливості кожного з них, механізми припинення горіння, які реалізує кожен з цих способів у взаємодії з факелом. На підставі проведеного аналізу розроблено багаторівневий класифікатор та індексатор засобів гасіння газових фонтанів, що враховує спосіб гасіння, вид вогнегасної речовини і механізм припинення горіння.