ВПЛИВ ВНЕСЕННЯ АЗОТНИХ ДОБРИВ НА ЯКІСТЬ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ОРКІШ, ВИРОЩЕНОЇ НА РІЗНИХ КЛАСАХ ҐРУНТУ - Hury, G.; Sobolewska, M.; Opatowicz, N.; Bashutska, U.; Biel, W. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Матеріалом досліджень було зерно пшениці оркіш сорту "Рокош", отримане з польового досліду, здійсненого у 2013-2014 рр. у місцевості Тженсач. Чинниками експерименту були два рівні удобрення азотом і три види ґрунтових комплексів. Наведено фізичні властивості зерна, його якісні характеристики та фаринографічні особливості. Удобрення азотними добривами і класи ґрунту фактично жодним чином не вплинули на фізичні властивості зерна. Вміст клейковини та індекс осадження борошна збільшили свої значення під впливом добрив порівняно з контролем. Поліпшення також зазнали фаринографічні властивості борошна і тіста. Якість зерна оркішу, вирощеного на різних ґрунтових комплексах (пшеничний добрий, житній добрий і житній слабкий) змінилася незначно.