ШКІДЛИВІСТЬ ПИЛУ ДЕРЕВИНИ ВІД ДЕРЕВООБРОБЛЕННЯ - Dadak, Yu.R.; Lyashenyk, A.V.; Klymash, R.R. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Доведено та систематизовано шкідливі впливи пилу деревини на організм людини на основі аналізу досліджень зарубіжних вчених. Зазначено, що пил деревини в разі систематичного впливу на організм людини може призводити до різного роду дерматитів, алергічних реакцій організму та зумовити незворотні зміни в дихальній системі, а також онкологічні захворювання носоглотки, легеневої системи, печінки та шкірного покриву. Опрацьовано та систематизовано дослідження, які визначають вплив пилу різних порід деревини. На основі даних вітчизняних і зарубіжних нормативних документів підтверджено канцерогенний вплив деревного пилу. Доведено актуальність подальших теоретичних та експериментальних досліджень стосовно методів і способів вловлення частинок дрібнодисперсного деревного пилу.