ЗНОШУВАННЯ ЦИЛІНДРИЧНИХ НАПРЯМНИКІВ СТРІЧКОПИЛКОВОГО ВЕРСТАТА - Vojtovich, V.V.; Shostak, V.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Запропоновано математичну модель зносу поверхні напрямника. Описано результати експериментальних досліджень. Отримано рівняння регресії, які характеризують залежність інтенсивності зношування поверхні циліндричного напрямника від сили притискання, швидкості подавання і мікротвердості. Показано вплив зміцнення поверхневого шару на інтенсивність зношування. Досліджено закономірності зношування, що дає змогу збільшити ресурс деталей, тривалість ремонтного циклу, зменшити витрати на ремонт і технічне обслуговування. Визначено ресурс напрямника залежно від умов його експлуатації.