АНАЛІЗ СИСТЕМАТИЧНОЇ СТРУКТУРИ ФЛОРИ ВИЩИХ СУДИННИХ РОСЛИН ЧЕРКАСЬКО-ЧИГИРИНСЬКОГО ГЕОБОТАНІЧНОГО РАЙОНУ - Gaiova, Yu.Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проведено структурно-порівняльний аналіз систематичної структури флори Черкасько-Чигиринського геоботанічного району. Наведено коротку характеристику геологічної та геоморфологічної структури, ґрунтів, клімату району досліджень. Обраховано очікувану кількість видів для цієї території та проведено порівняння із фактичною кількістю видів. На основі розрахунку площі конкретної флори обґрунтовано репрезентативність даних. Проведено таксономічний аналіз на рівнях відділів, класів, родин, родів та видів. Виділено провідні родини та роди, наведено їх кількісну характеристику. Проаналізовано склад десяти провідних родин флори Черкасько-Чигиринського геоботанічного району. Наведено кількісну характеристику родів флори від надполіморфних до монотипних. Подано список найбільш поширених видів району. Проведено порівняння флори Черкасько-Чигиринського геоботанічного району з флорами інших територій.