СТАДІЇ РОЗВИТКУ БУКОВОГО ПРАЛІСУ ТА ЇХ ДИНАМІКА - Yanovska, I.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
За даними лісовпорядкування, площа Угольсько-Широколужанського масиву букових пралісів становить 11199,4 га, запас – 5220,75 тис. м3, а його висоти – 601-1000 м н. р. м. (73 % площ). Переважаючі типи лісу – волога чиста бучина (63 %) і субучина (18 %). У продовж 10 років досліджень масив букового пралісу на площі 10 га, хоча і має дуже подібні показники, але все-таки постійно змінюється (розвивається). Домінуючою стадією розвитку пралісу є стадія пристигання, яка в 2000 р. переважала за площею, а в 2005 і 2010 рр. її частка не змінилася. Загальна динаміка деревостану від 2000 до 2010 рр. має тенденцію до "старіння", тобто збільшення частки проб пристигання, стиглості та розпаду, але, при цьому, встановлено тенденцію до зменшення запасу та зменшення середньої густоти підросту.