РЕЖИМИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТА СХОЖІСТЬ НАСІННЯ ALLIUM URSINUM L. У РІЗНИХ ТИПАХ ЛІСУ - Tymochko, I.Ya.; Hrynyk, O.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Представлено результати досліджень заготівлі сировини надземної частини цибулі ведмежої за різних режимів (проводили видалення частки на рівні 25, 50, 75 та 100 % від загальної фітомаси рослин) у різних типах лісорослинних умов. Встановлено, що ґрунтова схожість, порівняно з лабораторною, є значно вищою. Усереднена лабораторна схожість пророщеного насіння, зібраного в умовах вологого груду, становила 7,3 %, а в умовах вологого сугруду – 5,3 %. Із підвищенням інтенсивності режиму експлуатації, сповільнюється розвиток особин і, відповідно, відновлення зарості. Встановлено, що із збільшенням інтенсивності експлуатації відновлення частки особин на одиниці площі знижується за режиму експлуатації 75 і 100 %.