ПРОСТОРОВА СТРУКТУРА ПІДРОСТУ ПІД НАМЕТОМ СТИГЛИХ СОСНОВИХ ДЕРЕВОСТАНІВ У БОРОВИХ УМОВАХ РІВНЕНСЬКОГО ПОЛІССЯ - Vishnevsky, A.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Розглянуто особливості природного відновлення соснових лісів у борах Рівненського Полісся. Показано динаміку лісовідновних процесів, а також просторову структуру та особливості росту і розвитку підросту під наметом стиглих соснових деревостанів у борових умовах. Встановлено, що упродовж останнього десятиріччя знову постало питання про використання природного поновлення соснових деревостанів, у зв'язку з потребою збереження їх видового, формового і генетичного різноманіття та підвищення біологічної стійкості та продуктивності. Наявність природного поновлення і життєздатність самосіву та підросту головних порід є одним із важливих критеріїв стійкості лісових екосистем, однією із провідних умов їх стабільності. Найбільш актуальною є здатність до самовідновлення для лісорослинних умов, в яких відчутні недостатнє чи надмірне вологозабезпечення та бідність елементів живлення для деревної рослинності.