ЗАЛУЧЕННЯ ПІДРОЗДІЛІВ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ДО РОЗМІНУВАННЯ ТА РЕКУЛЬТИВАЦІЯ ТЕРИТОРІЙ, ПОРУШЕНИХ ВНАСЛІДОК ВОЄННИХ ДІЙ НА СХОДІ УКРАЇНИ - Tarnavskyj, A.B.; Khromyak, U.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
На сьогодні однією з основних характеристик техногенного впливу на навколишнє середовище у Східній Україні є довготривалі воєнні дії, які призводять до негативних змін у довкіллі. Проблема розмінування територій проведення бойових дій та утилізації боєприпасів, що не розірвалися, є досить гострою. Проаналізовано основні негативні наслідки застосування бойовиками мін, снарядів і наведено основні організаційні заходи щодо їх знешкодження. Подано інформаційні дані щодо наявності у ґрунті деяких населених пунктів Донбасу токсичних важких металів після проведення артилерійських обстрілів. Запропоновано основний комплекс робіт з відновлення зруйнованої території.