МОДЕЛЮВАННЯ ПРОСІДАННЯ ЗАСОЛЕНИХ ҐРУНТІВ У КАЛУСЬКОМУ ПРОМИСЛОВОМУ РАЙОНІ - Poberezhna, L.Ya. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
В умовах сучасної економічної ситуації житлове будівництво розвивається у надшвидкому темпі. Зменшення кількості земельних ділянок, які придатні для забудови, мотивує забудовників використовувати для спорудження структурно-нестійкі ґрунти, зокрема засолені. Метою роботи є створення спрощених математичних моделей для оцінювання ризику просідання засолених ґрунтів. Проаналізовано хімічний склад засолених ґрунтів, за результатами якого виділено основні групи солей та умовно поділено ґрунти на монозасолені та полізасолені. Запропоновано концепцію спрощеного математичного моделювання просідання ґрунтів внаслідок вилуговування у разі моно- та полізасолення.