ДЕЯКІ АСПЕКТИ ІСТОРІЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРЕДСТАВНИКІВ РОДИНИ MAGNOLIACEAE JUSS. НА ВОЛИНО-ПОДІЛЛІ - Gordiychuk, A.V.; Chernyak, V.M.; Tsytsyura, N.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Висвітлено результати дослідження історії інтродукції та акліматизації видів родини Magnoliaceaе на Волино-Поділлі. Унаслідок опрацювання наукових джерел з'ясовано, що інтродукція магнолій на Волино-Поділля розпочалася у першій половині ХІХ ст. у ботанічному саду Львівського національного університету ім. Івана Франка та Кременецькому ботанічному саду. Визначено деякі осередки інтродукції та джерела надходження насіннєвого та садивного матеріалу. Встановлено таксономічний склад родини Magnoliaceae у 18 дендрологічних об'єктах та зелених насадженнях міст Волино-Поділля. У насадженнях зазначених пунктів ростуть Liriodendron tulipifera L., M. kobus DC., M. x loebneri Kache., M. acuminata L., M. officinalis Rehd.et Wils., M. tripetala L., M. salicifolia (Sieb.et Zucc.) Maxim., M. x soulangiana Soul.- Bod.та її форми 'Rosea', 'Lennei Alba', 'Alexandrina', M. sieboldii K. Koch., M. virginiana L., M. hypoleuca (Sieb.et Zucc.), M. stellata (Sieb.et Zucc.) Maxim., M. obovata, M. x kewensis Pearce, M. wilsonii (Finet et Gagnep.) Rehder, M. ashei Weatherby, M. liliflora Desr. Встановлено, що найбільша кількість видів зосереджена у колекціях ботанічного саду Львівського національного університету ім. Івана Франка, Кременецького ботанічного саду та Хоростківського дендропарку.