ВИЗНАЧЕННЯ ЦИТОТОКСИЧНОСТІ НОВОСИНТЕЗОВАНИХ НАНОКОМПОЗИТІВ НА ОСНОВІ САПОНІТІВ - Savchuk, M.V.; Starodub, M.F. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Розглянуто питання цитотоксичності новосинтезованих Nb-вмісних нанокомпозитів та наноматеріалу SiO2, який входить до їхнього складу, оскільки дослідження новостворених наноматеріалів на цей час є дуже актуальним завданням. Методом просвічувальної електронної мікроскопії досліджено, що Nb (V)-вмісні нанокомпозити складаються з маленьких пластинчастих частинок у нанометровому розмірі по ширині і довжині. Зразки нанокомпозиту Nb-Saponite (Et) складаються з частинок розміром менше 100 нм і вони є меншими від нанокомпозиту Nb-Saponite (Cl). Ця різниця в розмірах кристалів може бути пов'язана з іншою процедурою, прийнятою для підготовки твердих речовин. Мікрофотографії, отримані за вищих збільшень, показали решітку смуг базальних площин нанокомпозитів, їх міжшаровий простір становив приблизно 1,3 нм. Встановлено, що новосинтезовані нанокомпозити не проявляють токсичності, на відміну від їхнього складника – нанорозмірного матеріалу SiO2. Результати досліджень щодо цитотоксичного ефекту на клітинах A. cepa L. показали, що нанорозмірний матеріал SiO2 призводить до зменшення мітотичного індексу та порушень структури хромосом, тоді як нанокомпозити не спричиняли токсичного ефекту. Встановлено, що за дії нанорозмірного матеріалу SiO2 в діапазоні концентрацій 450-600 мг/л змінювалась тривалість фаз мітозу, відзначено зростання профазного блоку, тоді як анафазні і телофазні блоки зменшились. Показано, що цитотоксичність нанорозмірного матеріалу спричинено його розмірами, які зумовлюють значну хімічну активність і високу здатність до проникнення наночастинок у рослинний організм.