МОДЕЛЮВАННЯ І ПРОГНОЗ ЧАСОВОЇ ДИНАМІКИ КОНЦЕНТРАЦІЇ ЗАБРУДНЮВАЧІВ У АТМОСФЕРІ ІНДУСТРІАЛЬНОГО МІСТА (НА ПРИКЛАДІ ОДЕСИ): НИЗЬКОРОЗМІРНИЙ ХАОС - Glushkov, O.V.; Khetsleius, O.Yu.; Bunyakova, Yu.Ya.; Bykowszczenko, N.; Patlashenko, Zh.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Розглянуто результати дослідження динаміки варіації концентрації атмосферних забруднювачів (діоксиди нітрогену та сірки) у повітряних басейнах індустріальних міст України (на прикладі Одеси) за допомогою методів нелінійного прогнозування і теорії хаосу. Чисельно досліджено хаотичну поведінку часових рядів концентрації діоксидів нітрогену та сірки у кількох моніторингових постах Одеси. Зазвичай, для відтворення відповідного атрактора потрібно визначити часову затримку і розмірність вкладення. Першу визначають методами автокореляційної функції та усередненої взаємної інформації, а останню розраховують методами кореляції розмірності та алгоритмом хибних найближчих сусідів. Далі розраховують кореляційну розмірність, розмірність Каплана-Йорка, показники Ляпунова, ентропію Колмогорова. Внаслідок аналізу часових рядів виявлено прояви низькорозмірного хаосу, що дає змогу ефективно будувати короткостроковий прогноз динаміки флуктуації атмосферних забруднювачів.