ПСАМОФІТНА РОСЛИННІСТЬ ЧЕРКАСЬКО-ЧИГИРИНСЬКОГО ГЕОБОТАНІЧНОГО РАЙОНУ - Gaiova, J.Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Наведено результати наукових досліджень псамофітної рослинності класу Festucetea vaginatae на території Черкасько-Чигиринського геоботанічного району. Визначено загальний видовий склад, наведено список найпоширеніших видів і провідних родин, проведено біоморфологічний аналіз за загальним габітусом та життєвими формами за К. Раункієром. Здійснено класифікацію рослинності класу Festucetea vaginatae до рівня асоціацій, субасоціацій та угруповань. Різноманіття рослинних угруповань класу Festucetea vaginatae представлено 2 порядками, 2 союзами, 5 асоціаціями та 1 субасоціацією. Угруповання репрезентують раритетні синтаксони: Stipetum (borysthenicae) secalosum (sylvestris) та Stipetum (borysthenicae) artemisiosum (marschallinae). В угрупованнях представлені рослини з Європейського Червоного списку – Tragopogon ucrainicus, Senecio borysthenicus та Червоної книги України – Stipa borysthenica.