НАСИЧЕННЯ ВОДОЮ НАСІННЯ ВИДІВ РОДУ В'ЯЗ (ULMUS L.) ТА ЇХ ДЕКОРАТИВНИХ ФОРМ - Maslovata, S.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
У лабораторних умовах досліджено поглинальну властивість плодами і насінням дистильованої води у представників видів роду в'яз (Ulmus L.), що зростають в умовах Правобережного Лісостепу України. Визначено види і форми, які потребують різного вмісту вологи для набухання повітряно-сухих плодів, оплоднів з крилатками або окремо чистого насіння за анаеробного замочування в дистильованій воді. Визначено рівень поглинання вологи чистими зародками, порівняно з оплоднями, який свідчить про те, що оплодень з крилом слугує своєрідним буфером втрати вологи під час зберігання, а в разі проростання насіння – постачальником вологи до зародка.