МАТЕМАТИЧНІ ОСНОВИ ПРОЦЕСУ ГЕНЕРУВАННЯ КЛЮЧІВ ПЕРЕСТАВЛЯННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ШИФРУ КАРДАНО - Gryciuk, Yu.I.; Grytsyuk, P.Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Розглядаються особливості розроблення надійного алгоритму для генерування ключів переставляння, робота якого базується на класичному шифрі Кардано "квадратні ґратки" у його сучасному математичному формулюванні, що загалом дає змогу генерувати послідовності випадкових чисел у заданому діапазоні без повторення. Встановлено, що алгоритм "квадратні ґратки", будучи алгоритмом маршрутного переставляння, в якому правило розміщення символів у блоці задається квадратним трафаретом, можна використовувати не тільки для шифрування блоку вхідного повідомлення, але й для генерування відповідної множини ключів переставляння. З використанням основних положень матричної алгебри розроблено математичне формулювання алгоритму "квадратні ґратки" для генерування ключів переставляння, а також математичне формулювання алгоритму переставляння рядків матриці вхідного повідомлення, кількість стовпців якої може бути довільною.