КОЛИВАННЯ КАНАТА ПІД ДІЄЮ ГАРМОНІЧНОЇ СИЛИ, ЯКА ПРИКЛАДЕНА ДО РУХОМОГО ВАНТАЖУ - Lishchynska, K.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Запропоновано методику дослідження поздовжніх коливань каната з урахуванням нелінійно пружних властивостей матеріалу під дією гармонічної сили, яка прикладена до рухомого вантажу. В основу досліджень покладено: а) принцип одночастотності коливань; б) ідею використання періодичних Ateb-функцій для описання коливних процесів систем із степеневою нелінійністю. Розглянуто резонансний і нерезонансний випадки коливань. Отримано математичні залежності, які визначають вплив фізико-механічних характеристик та імпульсної сили на амплітудно-частотну характеристику поздовжніх нелінійних коливань.