ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ УТИЛІЗАЦІЇ ОРГАНІЧНИХ ВІДХОДІВ - Mazurak, О.Т.; Mazurak, А.V.; Kachmar, N.V.; Lуsak, G.А. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Описано результати досліджень шляхів екологічної утилізації органічних відходів. Представлено процеси, які призводять до утворення надтоксичних забруднювальних речовин (низки діоксинів і фуранів, важких металів) та шляхи емісії цих небезпечних полютантів у довкілля. Виділено основні джерела надходження діоксинів у навколишнє середовище: термічна утилізація відходів; процеси виробництва хлорорганічних сполук; біогенні процеси під час компостування відходів; тривале зберігання відходів хлорорганічної природи у сховищах і звалищах. Виділено низку методів зниження рівня забруднення навколишнього середовища та механізми мінімізації впливу токсикантів. Потенційні можливості спричинити забруднення довкілля або піддати його впливу надтоксичних діоксинів значною мірою залежить від того, що відбувається з відходами і яким чином їх утилізують. Зокрема, ефективне високотемпературне спалювання забруднених відходів за високого ступеня очищення може значною мірою знищувати практично всі наявні в них діоксини, тоді ж як захоронення таких відходів може призвести до створення вторинного джерела забруднення. З'ясовано особливості, переваги та недоліки компостування як методу, що дає змогу мінімізувати об'єм відходів, підвищити родючість ґрунту, вміст гумусу у ньому, збагатити його на поживні речовини, а також зменшити деградаційні процеси.