НАУКОВІ ОСНОВИ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ЛІСОВИХ ГЕОСИСТЕМ У КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ - Prykhodko, M.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Розглянуто наукові основи забезпечення екологічної безпеки лісових геосистем у Карпатському регіоні України. Проведено аналіз сучасного стану лісів, яким виявлено чимало прорахунків у процесі використання екологічного потенціалу лісових геосистем, що зумовило зниження рівня їх екологічної безпеки. Обґрунтовано принципи забезпечення екологічної безпеки лісових геосистем, зокрема: 1) застосування басейново-ландшафтного підходу під час планування ведення лісового господарства; 2) упровадження наближеного до природи лісівництва; 3) ренатуралізації антропогенно змінених лісових геосистем; 4) формування оптимального співвідношення між віковими групами деревостанів; 5) збільшення площі лісових геосистем у басейнах гірських річок до 70-90 %, передгірних – до 40-60 %, рівнинних – до 20-30 %.