СУЧАСНИЙ СТАН ДУБОВО-ЯЛИНОВИХ КУЛЬТУР ПІВДЕННОЇ ЧАСТИНИ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Ostapchuk, O.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено лісівничо-таксаційні показники дубово-ялинових культур в умовах свіжої грабової діброви південної частини Правобережного Лісостепу України. Порівняно фактичну та потенційну продуктивність одновікових дубово-ялинових і дубових насаджень за показниками їх росту, середньої зміни запасу, збереженості. Встановлено залежність продуктивності дубово-ялинових культур від схем змішування і схем створення. Установлено, що дуб звичайний проявляє агресивність щодо ялини, у посушливі роки він витісняє ялину зі складу насадження шляхом захоплення ґрунтової вологи, ялина втрачає біологічну стійкість і масово випадає зі складу насадження. Доведено недоцільність лісокультурного виробництва дубово-ялинових насаджень у регіоні дослідження.