СТВОРЕННЯ КОЛЕКЦІЇ ЗНИКАЮЧИХ СОРТІВ ЯБЛУНІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ В ОРГАНІЧНОМУ САДІВНИЦТВІ - Margitay, V.V.; Margitay, L.G.; Savina, O.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено аборигенні сорти яблуні Закарпатської обл., які обрано внаслідок скринінгу, описано їх згідно з методикою опису сортів, зроблено перші кроки до збереження їх генофонду, формування колекції зникаючих сортів, придатних для використання в органічному плодівництві. Cеред різноманіття сортів Закарпатської обл. за групою ознак обрано сорти Штетінське червоне, Батул, Дурнайка, Полованя, Більки, Соліварське і Краса Закарпаття. На увагу також заслуговує сорт Феркованя. Встановлено, що найбільші плоди – у сорту Дурнайка, менші плоди – у сортів Полованя, Соліварське, Батул, Краса Закарпаття. Описано основні сортові ознаки плодів досліджуваних сортів.