КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ГЕНЕТИКО-СЕЛЕКЦІЙНИХ РЕСУРСІВ ЛІСОВИХ ПОРІД В УКРАЇНІ - Danchuk, O.Т. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проаналізовано чинні законодавчі та галузеві нормативні акти, в частині, що регулює охоронний і господарський статус лісових генетичних резерватів і плюсових насаджень. Встановлено, що значна частина раніше виділених лісових генетичних резерватів і плюсових насаджень неефективно виконують функцію збереження генофонду. Обґрунтовано потребу впровадження норм і положень, які забезпечували б ефективне використання репродуктивного потенціалу генетичних резерватів і плюсових насаджень, їх безперервне функціонування як стабільних та складних за просторовою і віковою структурою гомеостатичних систем, підвищення рівня генетико-селекційної цінності та біологічної стійкості на основі проведення селективних рубань та введення обмежень на санітарні рубання.