АЛГОРИТМ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ДРОБОВО-ЕКСПОНЕНЦІАЛЬНИХ ЯДЕР ПОВЗУЧОСТІ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИМИ ДАНИМИ - Levkovych, M.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Розглянуто одновимірні математичні моделі деформаційно-релаксаційних процесів у середовищах з фрактальною структурою, для яких характерні ефекти пам'яті, просторової нелокальності та самоорганізації. Враховуючи, що дробові параметри фрактальних моделей дають змогу повніше описувати деформаційно-релаксаційні процеси порівняно із традиційними методами, запропоновано оптимальний метод апроксимації – метод Проні. Цей метод дає змогу звести задачу відшукання дробових параметрів, які входять у структуру ядер повзучості та релаксації, до пошуку розв'язків систем лінійних рівнянь.Наведено алгоритм параметричної ідентифікації та визначено для моделей Максвелла, Фойгта та Кельвіна дробово-експоненціальні ядра повзучості за експериментальними даними.