ВПЛИВ СФОРМОВАНИХ РОСЛИННИХ УГРУПОВАНЬ НА БІОРІЗНОМАНІТТЯ ҐРУНТОВОЇ БІОТИ ТА ВМІСТ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ У МЕЖАХ НОВОРОЗДІЛЬСЬКОГО СІРЧАНОГО КАР’ЄРУ - Kopiy, M.L.; Kopiy, L.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Оцінено реакцію мікобіоти на вміст важких металів у ґрунті та сформовані рослинні угруповання, на підставі аналізу та експериментальних досліджень на дослідних об’єктах у межах порушених земель Новороздільського сірчаного кар’єру. Зазначено, що гриби, як аналітичні індикатори, широко використовують під час аналізу ґрунтів на вміст біогенних елементів мінерального харчування вищих рослин, наприклад, цинку, міді, марганцю, заліза, молібдену. Досліджено, що вміст кадмію на ПП 7 є найбільшим з аналізованих дослідних ділянок і становить 1,02 мг/кг, найменший вміст виявлено на ПП 1 – 0,37 мг/кг; максимальний вміст цинку визначено на ПП 7 – 69,70 мг/кг, мінімальний – на ПП 5 (23,90 мг/кг); вміст свинцю на ПП 2 практично рівнозначний ГДК і становить 31,95 мг/кг, найменший його вміст визначено на ділянці ПП 5 – 10,50 мг/кг; вміст хрому є найбільшим на ПП 2 – 20,40 мг/кг, найменшим – на ПП 6; вміст міді на ПП 7 є наближеним до ГДК і становить 53,90 мг/кг, найменший показник вмісту міді встановлено на ПП 5 (14,60 мг/кг); максимальний вміст нікелю в межах 55,80 мг/кг виявлено на ПП 6, мінімальний на ПП 1 – 14,80 мг/кг. З'ясовано, що вміст у допустимих межах важких металів на дослідних ділянках Новороздільського сірчаного кар’єру зумовлений сорбуючою дією таких видів, як Fusarium oxysporum, поширеного на ділянках (ПП 1, 2, 4, 5, 8); Trichodermа viride (ПП 3, 4, 5, 6, 7); Cladosporium cladosporioides (ПП 4, 6); Aspergillus niger (ПП 1, 4) упродовж усіх сезонів. Визначено, що найбільш представленими за кількістю видів грибів та найменшим вмістом важких металів упродовж літніх, весняних та осінніх обліків є дослідні об’єкти ПП 1 з дубовим деревостаном, ПП 5 на території луки, ПП 6 з мішаним насадженням на східному схилі відвалу, ПП 2, 3, 4 відповідно з тополевим, мішаним деревостанами та чагарниковими заростями. Найменший вплив на зниження вмісту важких металів та збільшення кількості видів грибів у ґрунті визначено нами на ПП 6 – вершина відвалу.