ДОСЛІДНО-ПРОМИСЛОВА АПРОБАЦІЯ ВОДОПОЛІМЕРНОЇ ГІДРОРІЗАЛЬНОЇ УСТАНОВКИ - Pogrebnyak, A.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Запропоновано інженерний метод розрахунку параметрів комплекту обладнання для водополімерного оброблення заморожених харчових продуктів різанням, який дав змогу розробити проектно-технічну документацію на гідрорізальну установку. Дослідницько-промислова апробація виготовленого дослідного зразка установки для гідроструминного водополімерного оброблення харчових продуктів різанням показала збільшення раціональної швидкості різу більш ніж у 2 рази, оптимальної відстані між поверхнею харчового продукту і зрізом сопла – у 15 разів, глибини різу – в 4 рази за швидкості різу 0,100 м/с, а також покращення якості поверхні розрізу харчового продукту порівняно з водорізанням. Унаслідок оптимізації процесу гідроструминного водополімерного оброблення харчових продуктів різанням знижено робочий тиск (у 4-5 разів), що дало змогу виготовити дослідний зразок гідрорізальної установки з вартістю у 10 разів меншою, ніж вартість стандартного устатковання. Аналіз експериментальних і розрахункових даних показав, що отриманий на дослідному зразку установки більш високоефективний процес гідроструминного водополімерного оброблення харчових продуктів різанням, ніж на стандартному обладнанні, зумовлений передусім тим, що водополімерний струмінь формувався із кращими гідродинамічними властивостями. Підтверджено практичну доцільність і економічну ефективність гідроструминного водополімерного різання.