ДО ПРОБЛЕМ ПОЛІТИКО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МИСЛИВСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ - Novytskyi, V.P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Удосконаленню засад державного управління вітчизняним мисливським господарством донині не приділяли належної уваги, внаслідок чого останнє не стало прибутковою галуззю національної економіки. Встановлено, що нормативно-правове забезпечення у сферах охорони, відтворення і спеціального використання тваринного світу не створює належних умов для: гармонізації господарсько-правових відносин сільськогосподарських виробників та користувачів мисливських угідь; реалізації державної політики децентралізації влади; налагодження механізмів виявлення правопорушень у галузі та покарання за їх скоєння; прозорого контрольованого виготовлення і реалізації дозволів на спеціальне використання неліцензійних пернатих та хутрових видів тварин. Запропоновано: відмінити процедуру отримання погодження на господарювання користувачами мисливських угідь від основного користувача; внести відповідні зміни і доповнення до Закону України «Про мисливське господарство та полювання», для того щоб повноваження надання у користування мисливських угідь, зосереджених в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці первинного або середнього рівнів, поширювалися безпосередньо на місцеві органи самоврядування; доповнення до Кримінального кодексу України, яке передбачає настання відповідальності за організацію незаконного полювання; заборонити видачу дозволів на придбання не вихолощеної мисливської вогнепальної зброї для нецільового використання; здійснювати виготовлення та видачу відстрільних карток за принципом реалізації дозволів на спеціальне використання ліцензійних видів тварин.