ПОЛІКАПРОАМІДНІ КОМПОЗИТИ З ПІДВИЩЕНИМИ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИМИ ХАРАКТЕРИСТИКАМИ - Masyuk, A.S.; Levytskyi, V.Ye. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Розроблено полімерні композиційні матеріали на основі конструкційного термопласту – полікапроаміду і модифікованого полівініловим спиртом та полівінілпіролідоном Ni-вмісного полімер-силікатного наповнювача. Виявлено, що введення наповнювача призводить до зміни морфології розроблених композитів, зокрема, зростає ступінь кристалічності на 15-20 % та зменшується усереднений розмір кристалітів на ~ 20 %, що зумовлено утворенням додаткових центрів кристалізації у системі за безпосередньої участі частинок наповнювача та підвищеної технологічної сумісності компонентів. Встановлено, що введення модифікованого наповнювача приводить до підвищення експлуатаційних характеристик матеріалів на основі полікапроаміду. Значення границі міцності під час розривання розроблених композитів зростає на 30-35%, модуля пружності – на 25-30 % та поверхневої твердості – на 25-35 % порівняно з ненаповненим полікапроамідом. Введення полімер-силікатного наповнювача у полікапроамід також сприяє зростанню теплостійкості за Віка на 15-20 К та зменшенню значення коефіцієнта лінійного теплового розширення у 3-4 рази. Зокрема, найбільше значення теплостійкості виявлено для композиту на основі Ni-вмісного модифікованого полівінілпіролідоном наповнювача, а найменше – для ненаповненого полімеру. Підвищені фізико-механічні, пружно-деформаційні і теплофізичні властивості розроблених композитів передбачають їх ефективне використання для виготовлення виробів конструкційного та теплотехнічного призначення.