ОСОБЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ АСЕПТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ LARIX DECIDUA MILL. В УМОВАХ IN VITRO - Lisoviy, M.М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Проведено огляд та аналіз літературних джерел, які стосуються розмноження Larix decidua Mill. в умовах in vitro. Охарактеризовано господарську цінність досліджуваного виду та обґрунтовано доцільність проведення запланованих досліджень. Наведено перелік найпоширеніших в озелененні декоративних форм модрини європейської. Детально висвітлено застосовану методику проведення експериментальних досліджень з отримання асептичної культури Larix decidua Mill. під час розмноження in vitro: способи стерилізації лабораторних приміщень та інструментів; хімічні реактиви, їх концентрації та комбінації, якими виконували деконтамінацію вихідних експлантів. Протестовано низку схем стерилізації експлантів модрини європейської із застосуванням як одного хімічного агента, так і різних їх комбінацій. Встановлено необхідність першочергового обробітку досліджуваних експлантів розчином етанолу, що значно знижує кількість контамінованого рослинного матеріалу. Визначено оптимальну схему проведення ступінчастої стерилізації вихідних експлантів Larix decidua Mill. для розмноження in vitro, яка полягає у почерговому обробітку такими агентами: С2Н5ОН (70 %, 10 с); протічна вода з детергентом – 3 год; NaClO (50 %, 5 с); С2Н5ОН (70 %, 5 с); AgNO3 (0,2 %, 10 секунд). Узагальнено та проаналізовано отримані результати.