ЕКОНОМІЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ВИРОЩУВАННЯ САДЖАНЦІВ ФУНДУКА ІЗ ЗЕЛЕНИХ СТЕБЛОВИХ ЖИВЦІВ (CORYLUS DOMESTICA KOSENKO ЕT OPALKO) - Balabak, O.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Наведено результати досліджень економічної ефективності вирощування кореневласного садивного матеріалу фундука (Kosenko еt Opalko) залежно від біологічних особливостей сортового складу та агрокліматичних умов вирощування. У процесі досліджень використано тривузлові зелені стеблові живці, що заготовлені з базальної частини пагона. Укорінення зелених стеблових живців, під час вирощування за рекомендованою технологією, істотно перевищувало (на 35,2-40,3,0 %) вихід кореневласного садивного матеріалу з одиниці площі порівняно з традиційною технологією. Оброблення живців фундука біологічно активною речовиною КАНО сприяла кращому їх укорінюванню більше ніж у 2,0-2,5 раза порівняно з контролем. Без оброблення живці формували менш розвинену кореневу систему і надземну частину, що призводило до значних втрат під час перезимівлі та дорощування. Причому, внаслідок дії КАНО додатковий вихід укорінених живців на площі 10 м2 становив 1334,0 шт. у сорту Дар Павленка і 1463,0 шт. у сорту Софіївський-15. Встановлено, що вирощування садивного матеріалу фундука у пластикових контейнерах місткістю 5,0 л з весняним пересаджуванням укорінених живців на дорощування є економічно вигідним та високорентабельним. З’ясовано, що вирощування кореневласного садивного матеріалу фундука на основі стеблового живцювання, з урахуванням розроблених агротехнологічних заходів дорощування, дає змогу збільшити вихід стандартних саджанців в 1,5-2 рази і є високорентабельним та економічно доцільним.