ЕКОЛОГІЧНІ ФУНКЦІЇ ЛІСОВИХ НАСАДЖЕНЬ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ - Shevchuk, N.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проаналізовано екологічні функції в лісових насадженнях Хмельницької обл. на прикладі Пархомівського лісництва, зокрема вуглецепоглинальну та киснетвірну роль. За допомогою регресійного аналізу з використанням біометричних показників отримано емпіричні рівняння з визначення фітомаси деревини і крони лісотвірних порід. Дані рівняння дали змогу оцінити обсяги поглинання вуглецю та продукування кисню деревними насадженнями Пархомівського лісництва на одиницю площі. Проаналізовано екологічні функції головних лісових порід, а саме – дуба звичайного, берези повислої, ясеня звичайного, клена гостролистого, липи серцелистої, вільхи чорної, сосни звичайної, ялини звичайної. Встановлено, що дубові насадження, як панівні деревні породи у цьому регіоні, виконують важливу екологічну роль.