ОСОБЛИВОСТІ БАЛЬНО-ФАКТОРНОГО МЕТОДУ ОЦІНЮВАННЯ ПОСАД ПРАЦІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ - Doroshkevych, K.O.; Voronovska, M.M.; Salata, I.Z.; Maslak, T.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено сутність та розглянуто приклад практичного використання бально-факторного методу оцінювання посад працівників підприємств. З метою підвищення результативності мотивування інноваційної діяльності на підприємстві (стимулювання працівників підприємства для досягнення цілей організації) визначено його особливості: точність оцінювання, трудомісткість розрахунків, високі вимоги до інформаційного забезпечення, значні витрати тощо.