ФІТОТОКСИЧНІСТЬ ЛІСОВИХ ҐРУНТІВ ПІД ВПЛИВОМ НАФТОВОГО ЗАБРУДНЕННЯ - Grynchyshyn, N.N. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено фітотоксичність нафтозабруднених ґрунтів методом лабораторного фітотестування бурого та сірого лісових ґрунтів тест-культурою Sinapus albа. Визначено фітотоксичний ефект різних концентрацій нафти у ґрунті на корінь і пагін рослини. Показано вплив гранулометричного складу ґрунтів на їх фітотоксичність. Установлено рівні фітоксичності для бурого та сірого лісових ґрунтів, забруднених нафтою. Результати проведеного фітотестування можна використовувати для діагностики фітоксичності бурого та сірого лісових ґрунтів, забруднених аварійними виливами нафти.